Reklama
  • Wtorek, 9 kwietnia 2013 (11:57)

    Sardynia - sandał na morzu

Jest nazywana kontynentem w miniaturze. Sardynia, zagubiona pomiędzy Europą a Afryką, ma plaże, góry, wąwozy, rzeki, jeziora, wodospady i jaskinie. Oferuje też sporo zabytków i wspaniałą kuchnię.

Zdjęcie

Uchodząca do morza rzeka Chia tworzy zatokę uważaną za perłę sardyńskiego wybrzeża. /Flash Press Media
Uchodząca do morza rzeka Chia tworzy zatokę uważaną za perłę sardyńskiego wybrzeża.
/Flash Press Media

Sardynia ma formę sandału i dlatego przez Greków nazwana została Sandaliotis, co znaczy sandał. A jest on niemały, bo Sardynia jest drugą co do wielkości wyspą na Morzu Śródziemnym (po Sycylii), położoną dokładnie w połowie drogi między wybrzeżem Włoch a Tunezją.

Jest najcieplejszym miejscem we Włoszech (wieją tu wiatry afrykańskie, żaden bowiem ląd nie osłania wyspy od Sahary) – średnio przez 300 dni w roku świeci słońce.

Reklama

Zagadkowe wieże

Największą zagadką wyspy są kamienne wieże (nuraghi). Pochodzą z połowy II tysiąclecia przed Chrystusem. Budowano je z ociosanych kamieni bez użycia zaprawy.

Służyły do obrony przed najeźdźcami. Stoją w najbardziej zaskakujących miejscach (cała wyspa jest nimi pokryta). Zachowało się ich (w różnym stanie) ok. 7 tys.

Kolory wyspy

Wyspa ma 1849 km wybrzeża. Najpiękniejsze plaże (z białym piaskiem) są na wybrzeżu Costa Smeralda. Natomiast po wschodniej stronie granitowe skały stromo opadają do morza. Skarbem wyspy jest przyroda – Sardynia jest kolorowa i pachnąca.

JOG

Zdjęcie

Cagliari /FORUM Polska Agencja
Cagliari
/FORUM Polska Agencja

Zdjęcie

Cagliari /Flash Press Media
Cagliari
/Flash Press Media

Zdjęcie

Sulcis Iglesiente /123/RF PICSEL
Sulcis Iglesiente
/123/RF PICSEL

Zdjęcie

Tradycyjna kuchnia sardyńska to m.in. pieczone mięsa,  kiełbasy i salami. /123/RF PICSEL
Tradycyjna kuchnia sardyńska to m.in. pieczone mięsa, kiełbasy i salami.
/123/RF PICSEL

Zdjęcie

Podstawą gospodarki  wyspy jest rolnictwo. Dużą rolę odgrywa hodowla kóz i owiec. /Flash Press Media
Podstawą gospodarki wyspy jest rolnictwo. Dużą rolę odgrywa hodowla kóz i owiec.
/Flash Press Media

Zdjęcie

Costa Smeralda /Flash Press Media
Costa Smeralda
/Flash Press Media

Zdjęcie

Palau /Flash Press Media
Palau
/Flash Press Media

Zdjęcie

Porto Giunco​​ Villasimius /Flash Press Media
Porto Giunco​​ Villasimius
/Flash Press Media
Tele Tydzień

Zobacz również

  • Nad Morzem Czarnym znajdą coś dla siebie amatorzy plażowania i aktywnego wypoczynku. Nie będą się też nudzić miłośnicy historii i dyskotekowych rytmów. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.